HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

HTML2

User failure, please replace

Villamosmérnöki szkeptikus sarok és szakma-radar. Elfogult szakmai magánvéleményeim és értékeléseim a minket körülvevő elektromágneses eszközökről és az őket övező legendákról; valamint érdekes hírek a rádiós szakmából.

Friss topikok

  • Fwdg3: Vitatkoztunk ismerősökkel a témában. Ez volt az érv a mikro ellen: "A mikroban az ételekben a mol... (2016.11.20. 18:56) A mikróról, mégegyszer
  • júliusz48: Nos, az itt irogatók kételkedők bármennyire is félnek az elektroszmogtól, csak használják a számít... (2014.05.08. 20:04) Káros-e a mikrohullámú sütő?
  • Radar: @eva999: elnézést, a válasz gombot kellett volna nyomnom új komment helyett. Ld az előző hozzászól... (2010.10.30. 21:13) Antenna-erősítő csodakütyü
  • doki2: Kedves Doki és Radar! Egy apró kiegészítés: a LEMP, SEMP, NEMP mind nagy energiájú folyamatok ny... (2008.04.13. 23:31) Sugárzás-leárnyékoló csodakütyü
  • tamas: En arra gondolok, hogy a tojas kulonbozo reszei eltero mertekben melegdtek fel es es okozott fejlo... (2007.08.27. 06:53) Ne keltessünk csirkét mikróban

Ajánlott oldalak

Amiről írni szeretnék

A mikróról, mégegyszer

2010.10.01. 18:35 Radar

Nemrég megint kaptam egy (szörnyű) lánclevelet a mikrohullámú sütő káros hatásairól. Visszanéztem a régi írásomat és láttam, hogy még mindig akadt hébe-hóba olvasója. A téma még mindig aktuális, ezért szeretném rövidebben összefoglalni a lényeget. Az összefoglaló után idézgetek a lánclevélből (hogy mégse legyen olyan rövid a cikk).

10 komment

Címkék: mikrohullám szkeptikus mikrohullámú sütő

Rádiókapcsolat Simonyival 2. rész

2007.04.13. 10:48 Radar

Sikeresen lezajlott hajnali 1:15-1:25 között a második amatőrrádiós kapcsolat Simonyi Károllyal. A Puskás Tivadar Távközlési Technikum rádióklubjának operátorai segítségével hat diák tehette fel kérdéseit, melyekre részletes választ kaptak. Simonyi Károly jól érzi magát, hozzászokott a súlytalanságban való alváshoz; a magyar Pille sugárzásmérő műszer mérőfejét állandóan a zsebében tartja. A sugárzáson kívül vizsgálja a vérszegénységet, a súlytalanságból eredő hátfájást; a kozmikus sugárzások hatását félvezetőkre és baktériumtenyészeteket vizsgálnak.

Már elérhetőek a kapcsolat hangfelvételei a Természet Világa és a Puskás Rádióklub honlapjain (utóbbin több is). Az Űrvilágon pedig részleteket közölnek a hanganyag szövegéből, nemsokára mi is közöljük a teljes szöveget.

Ma este 8 órakor a Puskás nagyelőadójában megismétlik a hangfelvételt, valamint a MANT szakemberei rövid előadásokat tartanak (program a Természet Világa honlapon).

Az egész kapcsolat ötlete dr. Gschwindt Andrásban (Műegyetemi Rádióklub) merült fel, amikor nyilvánossá vált Simonyi Károly terve. Kezdetben sokaknak úgy tűnt, nem tudják majd Simonyit elérni, de a Természet Világa folyóirat (köztük Staar Gyula főszerkesztő, és Bacsárdi László) felvállalta a programot. Tudni kell, hogy ifj. Simonyi Károly a szerkesztőbizottság tagja; ahogy édesapja is az volt, ő alapította a Kultúra Egysége különdíjat, aminek nyertes diákjai közül is válogatták a kérdezőket. Simonyival jó kapcsolat alakult ki, és kiderült, hogy örömmel vállalja a felkérést. A Puskás Technikum igazgatója, dr. Horváth László és lelkes diákjai szintén örömmel vállalták, hogy helyet adjanak a rendezvénynek, és a szerkesztőkkel együtt komoly média-lefedettséget szerveztek. A Puskás Rádióklub tagjai pedig jelentkeztek operátornak és összeállították a berendezéseket és antennákat (az egyik antennát erre a célra készítették házilag).

Az operátorok (Tóth István és Rigó István)
tesztelik a rádiókat.


A szerző feladat volt a skype-kapcsolat létesítése az amerikai amatőrök számára, a számított pálya figyelése, az átvonulás idejének és magassági adatainak jelzése, valamint az antennaforgató (fekete doboz bal lent) kezelése.

Szólj hozzá!

Rádiókapcsolat Simonyival első rész

2007.04.12. 01:18 Radar

Sikeres volt a magyar amatőrök kapcsolata az űrállomással. A részleteket az Űrvilágon valamint itt olvashatják. Itt a Puskás Technikumban legalább 13 amatőrnek szóló választ hallottunk, valószínűleg ennél többnek sikerült. A következő felvonás péntek hajnali 01:15-kor lesz, ekkor HA5SIK diákok kérdéseire válaszol.

Szólj hozzá!

Címkék: űrkutatás rádióamatőr

Rádiókapcsolat az űrállomással - magyarul!

2007.04.04. 21:18 Radar

Bizonyára mindenki hallott már ifj. Simonyi Károly (népszerűbb nevén Charles Simonyi) űrutazásáról (lásd cydonia.blog.hu és www.urvilag.hu). Magyar rádióamatőrök és űrkutatók kapcsolatba léptek vele, és megkérték, hogy magyar rádióamatőrökkel és diákokkal létesítsen összeköttetést. Simonyi letette a rádióamatőr vizsgát, és amerikai hívójele mellett kapott egy magyar hívójelet is (HA5SIK). Természetesen a rádiókapcsolatok magyarul zajlanak majd le.

Simonyi örömmel vállalta a felkérést, így a tervek szerint április 11-én 34 magyar rádióamatőr  próbál összeköttetést létrehozni vele (ezek általában max 10-20 másodpercig tartanak), majd április 13-án a Puskás Tivadar Távközlési Technikum rádióklubjával veszi fel a kapcsolatot, és diákok kérdéseire fog válaszolni. Az űrállomás átvonulása kb. 8-9 percig tart, így nem lesz idő arra, hogy bárki bármit kérdezzen - a kiválasztott diákok rövid kérdéseit előre el kellett küldeni, hogy a választ akkor is el tudja mondani, ha zavarok miatt nem értené jól a rádión elhangzottakat.

Az esemény szervezői a Technikumon kívül a Magyar Asztronautikai Társaság és a Természet Világa folyóírat. A kérdéseket feltevő diákokat a folyóiratifjúsági pályázatának nyertesei, valamint a középiskola kiváló tanulói közül válogatták.

Az űrállomás átvonulásának pontos ideje még bizonytalan, mert a dokkolás (április 9.) után  a Szojuz maradék üzemanyagával megemelik az állomás pályáját, és ettől függetlenül is időnként van pályakorrekció. A rádiókapcsolatot egy előadóteremből hallhatja a közönség, ahol kivetítőn lehet majd látni a rádiós szobában zajló eseményeket. Szeretettel várják az érdeklődőket!

Az eseményről bővebb információ itt található: http://www.termeszetvilaga.hu/radiokapcsolat.html

Az űrállomás átvonulásának adatai és rövid leírás a kapcsolat működéséről itt:
http://mht41.mht.bme.hu/~mark/ham_iss.html

Szólj hozzá!

Címkék: űrkutatás rádióamatőr

Ne keltessünk csirkét mikróban

2007.02.13. 15:57 Radar

Előző írásaimban kikeltem a mikrohullámok káros sugárzásait túlhangsúlyózók ellen. Ezzel azonban nem akartam azt állítani, hogy ilyen hatások nem léteznek, csak azt, hogy nem feltétlenül olyanok, ahogy azt sokan el akarják velünk hitetni. Ne felejtsük el az ősi mondást: a világon minden dolog káros, megfelelő mennyiségben. A mikrosütő hatásairól szóló korábbi írásomban idézett cikk hivatkozik dr Varga András kísérleteire. Némi kereséssel a egy igen érdekes oldalt találtam. A honlap tetején figyelmeztetnek, hogy csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Bevallom, számomra azért annyira nem volt sokkoló se a szöveg, se a látvány, de legalább kevésbé nézek azóta csúnyán a káros hatásról papolókra (de azért még mindig eléggé). Bevallom azt is, hogy némettudásom elég szerény, így csak szemezgetek a cikkből, esetleges fordítási hibáimért elnézést kérek.

2 komment

Címkék: mikrohullám szkeptikus mikrohullámú sütő

Antenna-erősítő csodakütyü

2007.02.09. 12:45 Radar

Akartam erről is írni, úgy látszik az index.hu megelőzött (bár ők is sokára reagáltak, elég régóta piacon van). Azért pár elméleti megfontolást hozzátehetünk.

6 komment

Címkék: mikrohullám szkeptikus

Sugárzás-leárnyékoló csodakütyü

2007.02.08. 18:19 Radar

Ismét örülhet egy gyártó, mert reklámozom (emlékezzünk, a negatív reklám is reklám).
In medias res: csodakütyü honlap.
A gyártó azt állítja, hogy pusztán a közelünkben tartva eme kis bizgentyűt, semlegesíti a minket érő káros elektromágneses sugárzásokat, az "elektroszmogot". Elektromágneses tereket valaha is hallgató ember erre helyből felkapja a fejét...

10 komment

Címkék: mikrohullám szkeptikus

Káros-e a mikrohullámú sütő?

2007.02.05. 22:39 Radar

A zöldektől eddig sem vártam jobbat, de most a hírTV is csatlakozott a marhaságok terjesztői közé (most szigorúan a természeti és mérnöki tudományok terén maradva).(A forrásaik között a HVG-t is említették, de az online verzióban nem találtam a cikket, a nyomtatottat meg nem veszem).
(A HírTV cikke). Kis kereséssel megtaláltam pár zöld magazinban az eredeti cikket például itt: első rész és második rész.

A hivatkozott szerző ("mérnök-radiesztéta") arra ösztönöz, hogy dobjuk el a mikrohullámú sütőnket, és vegyük erre rá szomszédainkat is, mert mérföldekről is káros.

41 komment

Címkék: mikrohullám szkeptikus mikrohullámú sütő