HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

HTML2

User failure, please replace

Villamosmérnöki szkeptikus sarok és szakma-radar. Elfogult szakmai magánvéleményeim és értékeléseim a minket körülvevő elektromágneses eszközökről és az őket övező legendákról; valamint érdekes hírek a rádiós szakmából.

Friss topikok

  • Fwdg3: Vitatkoztunk ismerősökkel a témában. Ez volt az érv a mikro ellen: "A mikroban az ételekben a mol... (2016.11.20. 18:56) A mikróról, mégegyszer
  • júliusz48: Nos, az itt irogatók kételkedők bármennyire is félnek az elektroszmogtól, csak használják a számít... (2014.05.08. 20:04) Káros-e a mikrohullámú sütő?
  • Radar: @eva999: elnézést, a válasz gombot kellett volna nyomnom új komment helyett. Ld az előző hozzászól... (2010.10.30. 21:13) Antenna-erősítő csodakütyü
  • doki2: Kedves Doki és Radar! Egy apró kiegészítés: a LEMP, SEMP, NEMP mind nagy energiájú folyamatok ny... (2008.04.13. 23:31) Sugárzás-leárnyékoló csodakütyü
  • tamas: En arra gondolok, hogy a tojas kulonbozo reszei eltero mertekben melegdtek fel es es okozott fejlo... (2007.08.27. 06:53) Ne keltessünk csirkét mikróban

Ajánlott oldalak

Amiről írni szeretnék

Sugárzás-leárnyékoló csodakütyü

2007.02.08. 18:19 Radar

Ismét örülhet egy gyártó, mert reklámozom (emlékezzünk, a negatív reklám is reklám).
In medias res: csodakütyü honlap.
A gyártó azt állítja, hogy pusztán a közelünkben tartva eme kis bizgentyűt, semlegesíti a minket érő káros elektromágneses sugárzásokat, az "elektroszmogot". Elektromágneses tereket valaha is hallgató ember erre helyből felkapja a fejét...

Elektroszmog


Az elektroszmog kifejezést az ember által keltett,  "környezetünket terhelő" elektromágneses sugárzásokra használják. Ezt a kifejezést leginkább zöldeknél és önjelölt feltalálóknál találni. A szakmabelieknél a legközelebb álló kifejezés az EMC, elektromágneses kompatibilitás. A különbség az, hogy az elektroszmog esetében kizárólag az emberre gyakorolt hatással foglalkoznak, míg az EMC kifejezés magában foglalja az eszközökre gyakorolt hatást is (és erről hallani gyakrabban).
A hagyományos szmoggal ellentétben az elektroszmog nem látható és általában emberek által nem érzékelhető, így aztán tág teret hagy a vele kapcsolatos spekulációknak. Amit nem látunk, és nem érzünk közvetlenül, arról könnyen kijelenthetik, hogy káros hatású - az, hogy elhisszük-e, csak az illető retorikai képességeitől függ (értsd: furcsa misztikus szakszavak keverése-kavarása). A retorika pedig, mint tudjuk, bármire képes. Még akik kezdő szinten hallottak róla, is csodákra képesek (hallottam retorika tanárt beszélni, akkor kezdtem örülni, hogy a politikusok nem tanulnak igazi retorikát, így is túl sok mindent dumálnak be nekünk). Amit nem érzünk, arról könnyebben elhisszük, hogy egy kis dobozka leárnyékolja. Minél drágább, nyilván annál jobban. Ez is ősrégi marketing-fogás. Igen ám, de azért vannak emberek kis kütyükkel, amik mindenféle elektromágneses tereket mérnek, és ők beszólhatnak, hogy lassan a testtel, én nem mértem semmiféle változást.
Ezért aztán sokan azt is kitalálták, hogy hagyományos műszerekkel nem mérhető hatások vannak, és azokat leárnyékolhatjuk úgy, hogy közben a hagyományos műszerekkel mért eredmények nem változnak. Bármit találnak ki a tudósok, mindig el lehet tolni a jelenségeket az ismeretlenbe. Amit nem tudunk mérni, az ellen nem véd a tudomány...


Milyen hatása lehet az elektromágneses térnek?


"Civilizációnkban az elektro- és rádiószmog fontos szerepet tölt be. Ha az emberi test ideális állapotát elektromágneses sugárzás befolyásolja, az agy vezérlőparancsai nem megfelelően jutnak el a test különböző részeibe, akár hibás parancsok is keletkezhetnek. Ez a sejtek anyagcseréjében rendellenességet okozhat, hosszú távon megváltoztatja a szövetek működését, megbetegszünk. Az egyébként teljesen független szabályzókört erősen zavarja az elektromágneses hatás." (az angol verzióból fordítottam)

Nem kívánom kijelenteni, hogy az EM hullámoknak nincs hatásuk az élőlényekre. Ennek pontos mikéntje azonban még nem teljesen ismert. Ismereteim szerint a sugárzás közvetlenül is hat a sejtekre, nem kell az agy parancsait megváltoztatnia. Az agy működésében is szerepet játszik az elektromosság, így az agyműködést is befolyásolhatják elektromos és mágneses terek (a hajszárító például komoly mágneses tér forrása lehet). A kérdés tehát az, hogy pontosan milyen hatást gyakorolnak a sugárzások ill. terek (tehát mind az egyenáramú, alacsonyfrekvenciás és rádiófrekvenciás terek), és ezek a hatások hogyan függnek a tér erősségétől (teljesítménysűrűségétől) és frekvenciájától. Ha beállok a reptéri radar elé, terméketlenné válhatok másodpercek alatt (komolyabb radarnál pedig rákos, hulla stb). Milliárdnyi ember használ hasonló sugárzású mobiltelefont, mégsem halt ki az emberiség - fontos tehát megállapítani a káros intenzitás határát. (Víz fogyasztásába is bele lehet halni... nincsenek olyan dolgok, amik ne lennének károsak nagy mértékben, ilyen alapon nem célszerű bármit elutasítani).

"Az elmúlt három évtizedben az elektromágneses terek és sugárzások egyre jobban terhelték környezetünket. Ezzel párhuzamosan, új betegségek jelentek meg, a régiek pedig több áldozatot szedtek. (felsorolás.) Világos referenciák kötik össze ezeket a hatásokat az elektromágneses terekkel. A világ minden tájáról származó tanulmányok bizonyítják a sugárzások negatív hatását az élő szervezetekre."

Az elmúlt harminc évben nemcsak az EM terek változtak, nagyon sok minden más is (pl. a népsűrűség, káros anyagok kibocsátása, életvitel). Ezért aztán eléggé merész dolog egyetlen tényezőt okolni minden rosszért. A különböző lehetséges okok fel nem ismerése / ki nem szűrése tipikus jellemzője a rosszul elvégzett/kiértékelt kísérleteknek. Szakmánkba nem vágó témában is lebuktathatjuk az áltudományt, ha megnézzük a kísérleteik vagy okfejtéseik logikai buktatóit.

"Hagyományos orvosi diagnosztikai módszerekkel ezek a hatások nem ismerhetőek fel."
Megintcsak vissza az amit-nem-látok elvhez.

Régóta folynak kutatások a különböző mindennapi eszközök (tévé, mobil, mikrósütő) hatásairól, egyelőre azonban úgy tűnik, a kérdés jóval összetettebb annál, hogysem egy egyszerű kísérlettel választ kaphassunk. A kísérletek szükségességében egyetértek az önjelölt világmegváltókkal. Amivel nem értek egyet, az a megalapozatlan vélemény-dömping a tudósok által nem mérhető sugarakról, a "hagyományos" tudósok és mérnökök lealázása, és nem utolsósorban a megtévesztett emberek pénzének megszerzése hatástalan eszközök eladásával (180, ill. 798 euró!). Ezért most nem is foglalkoznék többet a hatásokkal, bár sokat írnak még erről a honlapon. Egy része valószínűleg közel is áll az igazsághoz. (Az igazság pedig jó eszköz lehet valami hülyeség eladásához.) (Fontos lenne még az EAV nevű diagnosztikájukról írni, ami a bőrellenállás mérésén és az akupunktúra elméletén alapul, de ehhez nem nagyon tudtam hozzászólni...)


A megoldás: a RayMaster SP1 és SP2 csodakészülékek


Az előző fejezetben hatástalan eszközöket írtam. A honlapot tanulmányozóknak feltűnhet, hogy elég sok referenciájuk van, köztük sok orvos, akik pozitív eredményekről számolnak be. Ettől függetlenül fenntartom a szkeptikus véleményemet. Olyan jelenségekről van szó ugyanis, amiknek hatását nehéz elkülöníteni másokétól, valamint az sem biztos, hogy a referált személyek képesek-e kellően precíz kísérletek megtervezésére (a beszámolókból nem úgy tűnt... 3 személyen végzett kísérlet nem kísérlet, főleg nem, ha különböző betegségben szenvedtek). És végül ne felejtsük el a placebo-hatást sem, vagyishogy a kellő hit segíthet (néhány pszichológus kétségbevonja a jelenség létezését, de ebben nem érzem eléggé avatottnak magam). Ha pedig rosszindulatú lennék, akár hamisak is lehetnek a referenciák, bár gyanítom, hogy az illetők maguk is hisznek a dologban.

"Még a RayMaster eszközök mellett is mérhetőek elektromágneses terek a hagyományos mérőeszközökkel. A RayMaster berendezések ettől még csökkentik a nem termikus, patogén (betegségkeltő) részét az elektromágneses térnek az emberre gyakorolt hatását. Ezt Dr P.G.Valeske mérései igazolták (többek között a német hadsereg egyetemén Münchenben)."

Megintcsak az említett nem-hagyományos módszerekkel mérhető hatások. Szinte bizonyos vagyok benne, hogy ezt csak azért írták, hogy a mérnökök kifogásait elhárítsák. Már csak azért is, mert a "hagyományos" mérnök és tudóstársadalom "hagyományos" tudománya is felismerte rég, hogy az EM térnek hatása lehet ránk, ha sokkal óvatosabban is fogalmaznak. Bőven vannak ugyan ismeretlen hatások, de ezeket meg lehetne próbálni az ismert fizikai jelenségekből kiindulva megmagyarázni.
Valeske úrról többek között azt találtam, hogy homeopatikus patikája van, illetve akupunktúrával is foglalkozik, de arról nem találtam információt, hogy köze lett volna az említett egyetemhez.

"Az elektromágneses hullámok hatása és a RayMaster eszközök kompenzáló hatása csak közvetlenül az embereken mérhető. Egy frekvencia jelenléte önmagában nem mond semmit az élő szervezetre gyakorolt hatásáról."
Megintcsak a szabadkozás. Az emberről meg azt tudjuk, hogy szinte lehetetlen egyetlen hatást elkülönítve vizsgálni rajta.


A készülékek


"A RayMaster SP1 mobil használatra készült. Javasoljuk, hogy éjjel-nappal közel tartsa magához, nem messzebb két méternél a testétől. Ilyen feltételek mellett optimális védelmet nyújt. Néhány óra alatt az ön energiarendszere visszatér normális állapotába, teljesülni fognak a egy jobb fizikai állapot alapvető követelményei."


"A RayMaster SP2 egy fix telepítésű védelmet nyújt a lakásban és irodában. Hasonlóan működik, mint az SP1, de 15 méteres hatósugara van."

"Az eszközök hatását nem rontják az elválasztófalak, üvegfelületek, stb."
 
 Az eszköz használatának előnyei (válogatás)
 
 "A működést közvetlenül lehet az emberi testen tanulmányozni. Mindkét mérés (EAV vagy computer-decoder-dermography) 100% reprodukálható."
 A reprodukálható kísérlet nem jelenti azt, hogy az a hatás oka, amiről azt hiszik.
 A mérési eljárást még igyekszem tanulmányozni.
 
 "Eldobhatjuk a megszakítókat és árnyékolt kábeleket az otthonunkból."
 A legveszélyesebb mondat az egész honlapon, szerencsére nincs nagyon elöl. Egy ilyen mondatért börtönbe kéne csukni az illetőt, ez ugyanis közveszély okozására való felhívás. A megszakítókat és árnyékolt kábeleket NEM azért használjuk, hogy megóvjanak minket a szórt sugárzásoktól (előbbi nem is képes erre). A megszakító az életünket és a berendezéseink állagát óvja meg azáltal, hogy szétkapcsolja az áramkört, ha túl nagy áram folyik át rajta (pl ha rövidzár keletkezik), mielőtt még leégne a lakás. Az árnyékolt kábel pedig azt akadályozza meg, hogy az elektromos berendezéseink egymást zavarják. Próbálja meg bárki árnyékolatlan kábelen venni a tévéadást, rá fog jönni. (Egyszer évekig szivatott a hírközlési hatóság egy rádióamatőrt és ezredére korlátozták az adóteljesítményét, mert zavarta a szomszéd tévéjét. Több, mint egy évbe telt, mire rávette őket, hogy nézzenek már be a szomszédhoz, ahol kiderült, hogy egy ősrégi szovjet tévéje volt egy árnyékolatlan kábellel az antennától. Ezt azért meséltem el, hogy képben legyünk, amikor a különböző labor-referenciákat olvassuk a gyártó honlapján.)
 
 "Végtelen lehetőségek a repülésben: a pilótafülkétől a radaregységekig."
 A radarokat úgy tervezik, hogy sugárzásuk ne érje a kezelőket. Ui. irányított antennákat használnak, amik a légtérbe (felfele) sugároznak, más irányokba minimálisan. (Hasonló marhaság terjengett Zengő-ügyben, miszerint annak a radartípusnak a kezelői németországban mind leukémiások lettek... az ilyenek terjesztőit is a kőbányába küldeném szívem szerint.)
 
 Hogy működhet ez az eszköz?
 
 A működési elvet természetesen titokban tartják. Annyit írnak, hogy "nem az elektronika, hanem a fizikai elvek alapján tervezték". (Az elektronika nem a fizikára épül ezek szerint.. Ráadásul kvantumfizikát is emlegetnek, ami az elektronika alapja.) Minthogy a hagyományos eszközökkel nem mérhető hatásokról van szó, nehéz is hagyományos elektronikus eszközt
 elképzelni. Véleményem szerint a gravito-mágneses falszárítóhoz hasonló lehet a belseje (az egy fadoboz, benne három tekerccsel, amik sehova sincsenek kötve, vagyis magyarán sokak szerint kamu, talán majd egyszer arról is írok).

Működhet-e az eszköz?

Ha arról lenne szó, hogy simán az elektromágneses sugárzást elnyelő eszköz, azt mondanám, hogy nem. Ennél persze csalafintábban fogalmaztak. De így is a lényeg, ahogy látom, a sugárzás egyes részeinek elnyelése.
Az EM hullámok a tér minden irányába terjednek. Hasonlíthatjuk őket a vízhullámokhoz, de ezek nem egy sík mentén, hanem gömbszerűen terjednek tova (mint ahogy egy lufi tágul). Egyes anyagok jól elnyelik őket, mások alig, egyesek jól visszaverik őket, mások alig. Alapvetően a jó vezetők (fémek) visszaverik a hullámokat, míg a szigetelők átengedik őket, de valamilyen mértékben mindenről visszaverődnek. Az élő szervezetek többé-kevésbé hajlamosak elnyelni a hullámokat. (Ezek a jelenségek frekvenciafüggőek.) A hullámok oda-vissza verődnek a környezetünkben, mindenütt ott vannak. Forrásaik száma egyre gyarapszik: rádió- és tévéadók, mobiltelefonok, GSM bázisállomások, taxisok és egyéb diszpécseres rendszerek bázisállomásai és mobiljai, a különböző eszközeink szórt sugárzásai, kozmikus háttérsugárzás stb. Így aztán azt is elmondhatjuk, hogy szinte minden irányból érkezik sugárzás.  Ezek alapján kérdezzük meg, hogy hatásos lehet-e egy kb tízcentis piramis alakú tárgy tizenöt méteres körben? A válasz egyértelműen nem. A hullámoknak csak egy kis része fog találkozni az eszközzel, a többi vígan folytatja útját, áthatolva a falakon és a testünkön. Ebben a mikrósütőről szóló cikk szerzője több ismeretről tett bizonyságot, amikor a szoba Faraday-kalitkává alakítását javasolta (bármennyire nevetséges is az ötlet). Ha testünket akarnánk megvédeni a sugárzástól, csak a minket körülvevő 100%-os fémborítás segítene (léteznek ún. abszorber, elnyelő anyagok is, de ezekből jóval vastagabb réteg szükséges, és kisebb frekvenciatartományt fognak át. Az alacsonyfrekvenciás mágneses terek ellen pedig még a vasburkolat is csak közepes védelmet nyújt). Még ha a megfogalmazásuk szerint valami speciális hatása volna is az EM hullámoknak (nem termális, patogén és hagyományos műszerrel nem detektálható - ilyenről még nem tudunk), akkor is csak magához a hullámhoz köthető ez a hatás, és ha a hullám előbb ér el minket, mint az eszközt, ha egyáltalán utóbbit eléri, akkor hiába az egész. Nyugodt lélekkel jelentem ki tehát, hogy meggyőződésem szerint az eszköz nem működik (a placebo-hatást leszámítva).
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az EM térnek/hullámoknak nincs ránk hatása, vagy hogy ez a hatás nem káros. Sok kutatóintézet foglalkozik a témával, azonban úgy tűnik, nem elég sok, a probléma nehézségéhez képest, illetve nem elég hosszú ideje (több évtizednyi kutatás is kellhet ilyen témában, hiszen lehet, hogy annyi idő alatt halmozódik fel csak  a hatás - ennyi idő alatt viszont nehéz más hatásokat kiküböszölni). A jelenlegi ismert kutatási eredmények nem egyértelműek, nem jelenthetjük ma még ki, hogy megnyugatóan ismernénk a hatásokat és mértéküket. Annyi bizonyos, hogy a mindennapi eszközeink által kibocsátott teljesítmény eléggé kicsi ahhoz, hogy könnyen észlelhető (feltűnően káros), gyorsan jelentkező hatásokat váltson ki (mint mondjuk amilyet a radar elé állás tenne). Nincsenek megfigyeléseink arról, hogy bárkiben kóros elváltozások (lásd mikrósütős cikk) alakultak volna ki a sugárzás hatására. A fejfájás, stressz és hasonló hatások okait pedig elég nehéz kimutatni. Például nemrég olvastam egy indiai kísérletről (igyekszem a linket megtalálni), ahol kimutatták, hogy azon férfiaknak, akik napi négy órányit mobiltelefonáltak, ha jól emlékszem 30-40%-al csökkent a spermiumtermelésük, és a kutatók ezt egyértelműen a telefonálásnak tudták be. Természetesen ahogy az szokás, semmi lényegeset nem árultak el a kísérlet körülményeiről, de akárhogy is történt, napi négy óra telefonálás szerény véleményém szerint akkor is megártott volna nekik, ha nem sugároz a telefon. Egyébként elég messze tartjuk a heréinktől, ráadásul azok elég jól védve vannak, főleg a fej felől (az egész test útban van, ami jó elnyelő). Másik tipikus példája annak, hogy ahol két jelenség egyszerre fordul elő, ott helyből ok-okozati összefüggést sejtenek - jobb helyen ilyenért megvágják bármely tantárgyból az embert egyetemen.)
 
A gyártók alaposságát mutatja, hogy igen sok referenciát mutatnak fel. Az orvosokról már említést tettem röviden. Emellett különféle szakvéleménynek látszó iratokat is találhatunk. Nagyon szépnek tűnik a CE felirat, meg a "89/336 EEC" szabvány emlegetése. Ne felejtsük azonban el, hogy a hatósági EMC vizsgálat során azt mérik, hogy a készülék bocsát-e ki a határértéket meghaladó sugárzást, amellyel más eszközöket zavarhatna. Ez nyilvánvalóan teljesül egy passzív (áramforrás nélküli) eszközre... Ezt a trükköt sok más sajátos találmánnyal eljátszották már. (Egyébként kíváncsi lennék, hogy a magyar szabadalmat megkapnák-e az eszközre, itthon ugyanis be kell bizonyítani, hogy az eszköz valóban működőképes, valamint hogy eredeti az ötlet.)
Szintén érdekes adalék "Dr. Fiorenzo Marinelli, CNR Bologna" kísérlete. (ti. Consiglio Nazionale delle Ricerche - CNR - di. Bologna). Internetes keresésem során valóban találtam olyan cikket, ami mikrohullámú kísérleteiről szólt (hiányos német és olasz tudásom megintcsak megakadályozott ezek mélyebb tanulmányozásában), de a rayguard/raymaster kifejezésekkel együtt csak az eszköz honlapján van említve a neve. Ha sikerül email címet találnom, megkérdezem tőle, tényleg volt-e ilyen kísérlete. Egyértelmű hivatkozás publikációra mindenesetre hiányzik. Ráadásul nem írja, hogy moduláció volt-e a 900MHz-es hullámokon (pedig sokak szerint a modulált jelek lehet, hogy jobban hatnak ránk). Az is érdekes, hogy míg máshol azt írja, hogy csak közvetlenül az embereken vizsgálható a hatás, bőrellenállás méréssel és egyéb elvont módszerekkel, itt emberi sejttenyészet szaporodási ütemét vizsgálta (ami eléggé hagyományos módszernek tekinthető).

Elég érdekes a szószedet is (glossary). Úgy néz ki, hogy valamiféle lexikonból vették át, valószínűleg annak szerzőit dicséri. Pár példa:

"Quantum     
Energy particle that cannot be divided further, which may be of varying size (physics) "
Tehát többféle méretű  energiakvantumok léteznek. Teccik érteni.

"Scalar     
Mathematical quantity solely determined by a numerical value (mathematics) "

Ez rendben is volna, csak a következő szócikk nem értem, miért nem ebből indul ki:

"Scalar pattern     
Non-linear and omni-directional, contains frequency information on how energy is converted into matter. Does not possess any force but represent potentials and is transported with the help of vector waves. "

Vagyis: "skaláris minta : nemlineáris és minden irányból jövő, frekvencia információt tartalmaz arról, hogy az energia hogy alakul át anyaggá. Nem rendelkezik erővel de potenciálokat képvisel és vektorhullámok segítségével közlekedik."
Bevallom őszintén, ebből egy szót sem értek. Visszaadom a diplomát kérem. Nem érdemlem meg. (Laikusok számára: ez úgy hülyeség, ahogy van.) Van szócik a vektorhullámokról is (vector waves: directed energy...). Eszerint léteznek skalár hullámok is? (Aminek nincs iránya csak nagysága...)

Teljesebb lenne a kép, ha kezembe kaparinthatnék egy ilyen eszközt, hogy kísérletezhessek vele, bár szinte biztos vagyok benne, hogy a gyártónak meglenne a válasza, miszerint nem jó meridiánokat mértem vagy nem értek az akupunktúrához (nem akarom az ősi kínai módszert leszólni, nem értek hozzá, de szerintem ők sem). Na meg, hát kérem, hogy nincs nekem 798 euróm 15 méteres védelemre? Hát dögöljek meg. "Az a bajom nekem, hogy becsületes srác vagyok (TTDBB)", pedig mondta egy tanár, hogy tanuljatok fiúk, hogy aztán valami hülye találmányt eladjatok a sok hülyének. Neki volt igaza...

Konklúzió

Összefoglalásképp úgy vélem, hogy a sugárzások hatásait fontos kutatnunk, de nem szabad felelőtlenül kijelentünk, hogy jól ismerjük azokat, és különösen elítélem azokat, akik a csak tudományon kívüli, ezoterikus módszerekkel mérhető hatásokról papolnak (létezhetnek a jelenlegi módszerekkel nem mérhető jelenségek, de ezeket is tudományos alaposságal és logikával kellene megközelíteni). A nem ismert hatások ellen védő eszközök ötlete önmagában a csalás lehetőségét hordozza magában. A hamisságot legtöbbször a téma alaposabb ismerete nélkül is megállapíthatjuk a téma előadásának és megfogalmazásának stílusából. Az egészségüket féltőknek továbbra is azt javaslom, hogy először figyeljenek a régóta közismert hatásokra (táplálkozás, pia, dohány, sportolás, munkahelyi hozzáállás stb). Amíg a város levegőjét szívom, nem hinném, hogy megélem azt a kort, hogy a mobilom káros hatása összegyűljön bennem...

10 komment

Címkék: mikrohullám szkeptikus

A bejegyzés trackback címe:

https://radar.blog.hu/api/trackback/id/tr7134977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doki 2007.03.27. 11:20:24

Tisztelt Uraim !

Elnézést, hogy beleszólok a fennti dolgokhoz, de az igazság az, hogy az EMC ( elektromágneses összeférhetőség (vagy kompatibilitás)) már elég rég nem foglalkozik az elektromágneses tér élőlényekre gyakorolt hatásával!! Ezt a részt már rég kivonták az EMC szabványai alól. EMC- valamely elektromos berendezés vagy rendszer azon tulajdonsága, hogy saját elektromágneses környezetében kielégítően működjön anélkül, hogy az más berendezéseknek elviselhetetlen zavarást okozna. Egyszerőbben szólva az EMC egy adott vizsgált EM környezetben vizsgálja a azavardók emissziós és a zavarvevők immunitását. Semmi köze sem az emberekhez, sem pedig az elekrtosmoghoz.
Üdv mindenkinek.

Radar · radar.blog.hu 2007.03.28. 13:31:02

Kedves Doki!

Én tanultam az egyetemen elektromágneses kompatibilitás c. tantárgyat. Abban pedig az eszközök mellett kihangsúlyozták az embert ért hatásokat is, mind a definícióban, mind a hatások fizikai leírásában és a megelőzésben. Igaz, ez főleg a kisülések és áramütés esetére vonatkozott, de tudom, hogy vannak akik foglalkoznak pl mobiltelefon sugárzásának a hatásával. Egyik kollegám pl a sugárbiológiai intézetben végez ilyen méréseket. Így hát az általad közölt "igazság" enyhe túlzás. Inkább azt lehetne mondani, hogy lehetne több energiát is fordítani ezekre a kutatásokra. Meg kell jegyeznem, hogy elég nehézkes ezt kutatni (el kell különíteni a különböző lehetséges okokat, ráadásul lehet, hogy csak sok évtized múltán jelentkeznek a hatások, ezt szinte lehetetlen elkülöníteni más hatásoktól. ezek az okok pedig valószínűleg sok kutatók elkedvtelenítenek).

doki 2007.03.31. 21:27:36

Kedves Radar !

Isten bizony nem kötözködni akarok, de én nem tanultam, hanem jelenleg is egyetemen tanítom az EMC.-t. Egy két publikációm, és kutatási eredményem is megjelent már ezen a téren, ezért nem nagyon hiszem, hogy tévednék.:-). Ha van hozzá kedved, e-mailban bővebben is megbeszélhetjük, addig is nyugodtan elhiheted nekem, hogy az EMC megfogalmazásom is pontos volt és a meghatározásaim is.A biológiai intézetben NEM EMC vizsgálatokat folytatnak, hanem a különböző frekvenciájú és teljesítményú rádióhullámok biológiai hatásait. A mobiltelefonoknál a SAR sem EMC kérdés. Ha szeretnéd ezt a témát részletesebben megtárgyalni azt e-mailban megtehetjük :-).
Címem: elkradar@uni-miskolc.hu

Üdv
doki

doki 2007.04.01. 09:31:21

Kedves Radar!

Kiegészítésképp: Az EMC fogalma és értelmezése MSZ -ben van leírva, ha érdekel megírom a pontos számát is. A fenti kütyüvel kapcsolatban viszont igazat adok neked, mert az akkora marhaság hogy amikor elolvastam belerúgtam a kutyámba és azóta is kükönböző porokat szedek. Az általadhivatkozott és fordított pulikáció alapjaiban is megrengető hülyeség, ráadásul mindenfajta fogalmakat kever össze olyan biztonsággal, hogy egy egyszerű felhasználót simán fel tudnak ültetni. Érdekes, hogy azok a magyar kivitelezők akik az un. inteligens házakat ( lakásokat) elktroszmog menesen kínálják egyszerően csinálnak egy Faraday kalitkát a falra X Ghz-ig, de pl az ablakok és az ajtók nincsenek árnyékolva. Egy EMC biztos ajtó cca 10Mill ft ( ezt biztosan tudom). Azt mindenesetre el tudják érni, hogy a lakásból mobilt nem tudsz használna, csak ha kihajolsz az ablakon, vagy odamégy az árnyékolatlan ajtóhoz.. Nem zavarok tovább, ha a kérdés bővebben érdekel az E-mail címem megadtam, nyugodtan írj, megválaszolom.
Üdv "doki"

doki 2007.04.01. 09:38:02

Kedves radar!

A LEMP, és a SEMP, hatásokat ( elektrosztatikus kisülések és villámcsapás hatásai) az EMC két külön része. A statikus kisüléseknél, az ember csak mint közeg, és nem mint szenvedő alany vesz részt, és elsősorben a mikroelektronikai termékekre gyakorolt hatást vizsgálja ( processzorok, félvezetők PN átmenetének átütése. A villámcsapás viszont sugárzott formában ExH tér szempontjából, vezetett formában pedig a konduktív és elsősorban a kapacitív csatolás terén vizsgálja.
Üdv és kellemes hét végét.

doki 2007.04.01. 10:37:07

Kedves Radar !

Az utolsó szó jogán ha szabad még egy dolgot beírnék. Ajánlom figyelmedbe a honlapomon
nw.elektro.uni-miskolc.hu/~ktibor/lf2.html
a legalsó letölthető ppt kiterjesztésű filét. ( EMC diák.ppt )

Üdv és most már valóban nem zavarlak, jó pihenést a hét végén

"doki"

radar · http://radar.blog.hu 2007.04.02. 13:43:12

Köszi a kiegészítést, én még csak kezdő vagyok a szakmában, úgyhogy javítsatok ki nyugodtan. A definíciód biztos jó, úgyhogy gyanítom csak nálunk a pár fős kurzuson vették bele az életvédelmet az emc anyagba. (De pl van külön villámvédelem tantárgy is.) Tetszik a kutatási területed, majd írok emilt.

doki 2007.04.03. 08:40:17

Kedves Radar !

A villámvédelem és az EMC csak egy kis szegmensen találkozik. pl : Ha van egy 50Hz-es tápfeszültségű hurkod valahol, és a közelben valahol becsap a villám akkor a villám áramerőssége keltett alapvetően mágneses tér a hurokban feszültséget indukál, ami viszont szétégei a tápvezetéked, és szétégetheti az összes kütyüt ami erre a körre van kötve. Azért csak szegmensről beszélünk, mert mint korábban írtam az EMC leegyszerűsítve alaktronikai rendszerek és berendezések azon tulajdonsága, hogy kielégítően működjön anélkül, hogy más berendezéseknek elviselhetetlen zavarást okozna. Egyszerűbben fogalmazva én nem tudom a villámcsapást zavarni :-). Ugyanilyen megfontolások vezérlik a SEMP és az NEMP hatásokat is. Ezért van külön villámvédelem, ami közvetlenül nem része az EMC-nek.
Üdv
"doki"

doki 2007.04.03. 08:42:18

Kedves radar !

Most kaptam egy SPAM-ot, amin még jobban röhögök, mint a fenti cikken. Ha jót akarsz derülni az emberek hülyeségén ( és persze a lehúzáson ) akkor érdemes elolvasnod :-)))
www.sa-3.com/hu/contact.htm

Üdv
"doki"

doki2 2008.04.13. 23:31:41

Kedves Doki és Radar!

Egy apró kiegészítés: a LEMP, SEMP, NEMP mind nagy energiájú folyamatok nyomán létrejövő elektromágneses impulzus. Az elektrosztatikus feltöltődésből eredő kisülés -számos kellemetlenség forrása - az ESD névre hallgat és sajnos okozott már (a kiváltott mozgáskényszer miatt) halálos balesetet.
süti beállítások módosítása